Amovinum bij Dirk - Dirk 60

07/12/2012

Ach, Dirk. A true Amovinum original. De enige mens die ik ken die met absolute nauwkeurigheid kan binnenkomen op een proeverij net als de grote flessen er aan komen. "Hier begint wijn!" Hoe vaak hebben we dat al niet gehoord? Tien jaar geleden deed Dirk een prachtige proeverij voor zijn 50 (http://vinotopia.be/tasting/amovinum-bij-dirk-50-jaar), en natuurlijk kan ook deze verjaardag niet ongemerkt voorbij gaan. Maar was het tien jaar geleden een heerlijke collectie van prachtige wijnen, besloot Dirk het deze keer wat specialer aan te pakken. Het is soms ne speciale, onze Dirk.
Niet dat we geen prachtige wijnen hebben gedronken, oh nee. Verre van! Eigenlijk was Kistler de rode draad, zowel in Chardonnay als Pinot Noir - erg boeiend om eens een hele reeks van hun wijnen in horizontale te proeven. En dat gaf Dirk het idee om dat samen met andere Nieuwe Wereld exemplaren tegen de grote Franse klassiekers te zetten.
Omdat Dirk de avond feestelijk wou houden, had hij besloten de wijnen niet blind te serveren. Beetje zonde, want ik had mezelf toch graag getest om te zien of ik steeds het onderscheid Nieuwe Wereld versus Frankrijk juist zou geproefd hebben. Maar leerrijk was het sowieso. De Chassagne van Pillot hield het goed tegen het Kistler Chardonnay bataljon, waar de Hudson Vineyard het nipt haalde van de Durell.
In het rood was de Kistler Vineyard de beste Amerikaan. Maar toen kwam wat mij (en de hele club) betreft het toppunt van de avond: een zeer jonge kleine verticale van Armand Rousseau's Chambertin Clos de Bèze. Prachtig ook hoe het karakter van de verschillende jaargangen zo mooi naar voor kwam: de 2008 een beetje streng, de 2009 voluptueus, de 2010 die heerlijke combinatie van beide - haast perfecte wijn.
Een zeer zuivere Château Gilette Crème de Tête uit het prachtige Sauternes jaar 1967 sloot de avond perfect af. Ach, Dirk.