Foutmelding

  • Deprecated function: Return type of DateObject::__wakeup() should either be compatible with DateTime::__wakeup(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in include_once() (line 143 of /home/vinotopi/domains/vinotopia.be/public_html/sites/all/modules/date/date_api/date_api.module).
  • Deprecated function: Return type of DateObject::format($format, $force = false) should either be compatible with DateTime::format(string $format): string, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in include_once() (line 143 of /home/vinotopi/domains/vinotopia.be/public_html/sites/all/modules/date/date_api/date_api.module).
  • Deprecated function: Return type of DateObject::setTimezone($tz, $force = false) should either be compatible with DateTime::setTimezone(DateTimeZone $timezone): DateTime, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in include_once() (line 143 of /home/vinotopi/domains/vinotopia.be/public_html/sites/all/modules/date/date_api/date_api.module).

Amovinum bij Frans: Eigenzinnig, traditie, nieuwzinnig, reputatie

03/06/2016

Eigenzinnig, traditie, nieuwzinnig, reputatie. Dat zijn de 4 sleutelwoorden voor de Amovinum proeverij van Frans dit jaar. Kom en lees verder als je wil weten wat dat allemaal wil zeggen!
Eerst dat eigenzinnig: In de rest van Italië noemen ze het Trebbiano, maar in Lugana ("Ha nee meneer! Het is een fijnere kloon! Zeg niet zo maar banaan tegen een Chiquita!") noemen we het... Turbiana. Een leuke openingsreeks witte wijnen van de zuidrand van het Garda meer, rond het dorp Simeone. De Otella Molceo Riserva als uitblinker.
Dan traditie, maar niet onverdeeld gelukkig, alhoewel dit een top domein is in Châteauneuf du Pape: Vieux Télégraphe. Sommige wijnen waren wat eigenaardig, of ver gevorderd (en ook 1 kurk), maar de 2010 was erg mooi (Is er een streek in Europa die in 2010 flauwe wijn heeft gemaakt? Ik ben die nog niet tegen gekomen). Leerrijk en een beetje controversieel.
Vervolgens nieuwzinnig: Pinot Noir is een relatieve nieuwkomer in Süd-Tirol, ofte Alto Adige, maar deze wijnen toonden aan dat deze regio het in zich heeft om nu al erg smakelijk Pinot te maken (en geloof me, dat is zeker een verdienste), en een potentieel heeft tot meer.
Tenslotte reputatie. Angelo Gaja is mogelijk wereldwijd de meest bekende Italiaanse wijnmaker. Wie anders? Maar zij onder u die hem kennen, verbinden zijn naam natuurlijk aan zijn oorspronkelijke Piemonte. Ik wist dat hij ook in Toscane vanalles bekokstoofde, maar ik geef eerlijk toe... dat ik niet wist dat dat van zo'n niveau was. De Promis had ik al eerder gedronken, maar dat was nog maar de opstap. Stuk voor stuk mooie, zuivere, pure wijnen van echte klasse, nikste "internationaal druivensap", echte terroir expressie met emotie. De Camarcanda is een bijzondere wijn.
Een avond zoals we die van Frans gewoon zijn: eigenzinnig, traditie, nieuwzinnig en reputatie. Leuk!