Amovinum bij Hans: Roussillon 2007, Bandol 2001 en Puligny-Montrachet 2004

2/09/2011

Hans hield ons in het ongewisse rond zijn thema's voor de avond - al wat we meekregen was dat het 3 horizontale thema's zijn, dus wijnen uit een bepaald jaar, en in dit geval allemaal uit dezelfde appellatie. En alles blind natuurlijk, zo hoort het.
Eerste reeks was Côtes de Roussillon 2007, een appellatie die naar mijn mening een beetje onderschat wordt en tot voor kort in Vlaanderen niet echt goed vertegenwoordigd. Ze hebben daar prachtige schiste-terroir (leisteen), waar in handen van een goede wijnmaker Grenache (als belangrijkste druif) maar ook Syrah en Mourvèdre tot mooie terroirexpressie kan komen. Mooi niveau in die reeks, zowiezo prijs/kwaliteit erg interessante wijnen. De Chapoutier en de Depeyre konden het meest bekoren.
Dan een reeks Bandols uit het sterke jaar 2001. Opnieuw een mooi niveau, alleen de Pibarnon voor mij wat minder, maar die is mij al vaker tegengevallen. Toppers ware Lafran-Veyrolles en de Cuvée Spéciale van Tempier.
Afsluiten deed Hans met een reeks wit (er is wat voor te zeggen hoor, degelijk wit na rood in een degustatie). Vrij snel had de groep Puligny geraden (bij de rode thema's was de eensgezindheid minder groot, maar dacht ik dat er telkens wel iemand was die het raadde?), en kregen we vervolgens de uitdaging om te zeggen welke domeinen we proefden... Ook daar werd degelijk gescoord. MIsschien drinken we iets te veel witte Bourgogne :-) maar bestaat dat eigenlijk, teveel witte Bourgogne? Mooi niveau van wijnen voor gewone "Villages", en nog eens het bewijs dat 2004 in wit wel "ons ding" is - mooi gebalanceerd jaar. Paul Pernot ging met de eerste prijs lopen, op de voet gevolgd door een nest Boillots. Lekker!