Amovinum bij JP - Een eigenzinnige proeverij

4/05/2007

Je kan er op rekenen dat als Jean-Paul zin heeft om iets speciaals te doen, hij iets speciaals zal doen!
Eerst een gemixed dubbeltje Puligny Combettes versus California, waar het nogal simpel was om de twee stijlen uit elkaar te houden. De twee Combettes toonden zich niet heel goed op dit ogenblik, en ik meen de Girardin al beter gedronken te hebben, mogelijks op een beter moment. Maar dit zijn wel wijnen die mooi zullen evolueren.
Dan 4 Grand Cru rode Bourgognes uit 1999, waarbij ik de Corton van Méo erg mooi vond, maar ook zeker de Charmes-Chambertin van Géantet-Pansiot.
En toen kwam de kat op de koord... Want we kregen 6 wijnen blind, waar we de druif op moesten plakken alsook vanwaar de wijn kwam... Het geheel is nogal in chaos geëindigd omdat de regels misschien niet helemaal duidelijk waren. Maar dat heeft niet zoveel belang, want de revelatie van de avond was de Villany, een Hongaarse Cabernet Franc die ik blind op de rechteroever Bordeaux plaatste, met aroma's die echt erg sterk aan Cheval Blanc doen denken. Sublieme wijn, zeker het uitzoeken waard, en de eerste rode wijn van dat niveau die ik uit Hongarije proefde. Ook de Sangiovese van Benegas uit Argentinië is het vermelden waard, met een mooie complexiteit.
Weeral erg leerzaam!