Amovinum bij Walter - een intro en vier maal vier

07/10/2016

De opener van Walters Amovinum avond was een zeer verrassende Belgische Chardonnay uit de Sambre et Meuse regio. Een mooie inleiding voor een 4 witte wijnen van Henri Boillot uit het mooie jaar 2008: 3 Puligny's en de Corton Charlemagne. Duidelijke vaststelling: de Domaine wijnen (Perrières en Clos de la Mouchère) doen het beduidend beter dan de négoce wijnen (Folatières en Corton Charlemagne), zeker ook wat iets te snelle evolutie betreft.
Dan een erg mooie reeks Bordeaux rood 1994. We kregen dit zoals steeds volledig blind en ik was verbaasd. Mijn insteek was een klassiek jaar, ik dacht eerder aan 1995, maar 1994, een jaar dat toch nog net iets moeilijker en nog klassieker (een eufemisme voor soms een beetje mager) durft zijn, bokste hier boven zijn niveau. De Latour was unaniem de wijn van de avond.
Dan een erg mooie reeks jonge (maar reeds zeer drinkbare) Cornas 2011, met vooral wijnen van Vincent Paris. De Granit 60 en de La Geynale zijn zeer aan te bevelen.
Op naar groter geweld: een verticale Ciabot Mentin Ginestra van Domenico Clerico, allemaal nog (te) jong, maaltijdwijnen zeker, maar met grote klasse. De 2004 was zeer overtuigend.
Afsluiten deed Walter met een koppel Zind Humbrecht Rieslings uit 2000, waar vooral de klasse en de mineraliteit van Riesling Brand overtuigde. Zonde van de gekurkte Schoffit Rangen de Thann, die van antwoord moest dienen.
Een mooie, veelzijdige Amovinum avond.