Bij de Wijnmakelaarsunie - Coche-Dury 2009 en Henri Boillot wit 2010

10/07/2012

Herwig en ik werden uitgenodigd door John Monard om bij de Wijnmakelaarsunie de witte wijnen van Coche-Dury 2009 en Henri Boillot 2010 te proeven. Een kans die je niet laat liggen! Jean-François Coche-Dury is absolute top in Meursault en ik heb het geluk gehad al vaak wijnen van Coche te kunnen proeven, maar nooit zo jong. Henri Boillot is 1 van de vele Boillot's in de Côte de Beaune - denk aan Jean (zijn vader), Jean-Marc (zijn broer), Louis (zijn neef) en er zijn er nog wel wat. Henri begon met négoce wijnen voor hij het domain Jean Boillot overnam van zijn vader - nu heten alle wijnen Henri Boillot; let op het woord Domaine op het etiket om te weten of het om domeinwijn dan wel négoce wijn gaat.
2009 is een zeer gegeerd jaar in Bourgogne voor rode wijnen, maar de witte durven iets te rond te zijn, iets aan nervositeit te missen. In de bekwame handen van JF Coche is dit echter geen probleem - ze speelden alle op een erg hoog niveau, en hadden duidelijk terroirnoties, ook iets dat moeilijker ligt in een rond jaar als 2009. De Meursault Perrières is de beste terroir van het dorp (en zeker meestal zo bij Coche), maar voor mij was ook de Genevrières zeer sterk, met een enorme materie die mooi in balans blijft.
2010 is een heel ander jaar, met betere zuren, betere structuur, nerveuzer. Henri Boillot maakt eerder wijnen met een degelijke zuurstructuur, dus was ik benieuwd of in zo'n jaar en zo jong dit niet "too much of a good thing" zou zijn. Boillot heeft echter perfect de mooie rijpheid van de wijnen gevat met perfecte ondersteuning zonder dat ze te veel aciditeit tonen. En voor de echte toppers van de Montrachet heuvel was de juiste balans geen enkel probleem. Grandioos!
Laat het duidelijk zijn dat we alles blind kregen (ik wist wel dat Coche 2009 er bij zat, maar niet dat de rest Boillot 2010 was). De nota's van Herwig kan je lezen op http://www.wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?style=7&f=1&t=69932
Nadien liet John nog een paar mooie wijnen (blind) proeven, Corton-Perrières 2010 van La Maison Romane, erg interessant, en een majestueuze Corton Clos Rognet van Méo-Camuzet, om zonder probleem te eindigen met een sterke Corton Charlemagne 2007 van Lucien Le Moine. Memorabele degustatie, bedankt John!