Bij de Wijnmakelaarsunie - Coche-Dury 2010 en ander fraais

27/08/2013

Ook dit jaar kregen Herwig en ik de vriendelijke uitnodiging van John Monard om de nieuwe jaargang van de wijnen van Coche-Dury te komen proeven, deze keer 2010. En de hoge reputatie van die jaargang in witte Bourgogne werd nog maar eens bevestigd - mooie, karaktervolle wijnen die hun terroir laten spreken, maar die duidelijk iets meer geduld gaan vragen om volledig tot hun recht te komen. En in zo'n jaargang speelt een top-producent als Coche-Dury in de hoogste gelederen.
Opnieuw werd alles blind geproefd. We wisten wel dat we Coche 2010 zouden proeven, maar ook dat er andere wijnen tussen door geserveerd werden. Vaak was het makkelijk om te proeven dat het een ander domein was, omdat de stijl van Coche kenmerkend is, zeker in een jaar als 2010: rokerige aroma's, mineraliteit, fruit met veel focus, structuur, duidelijke zuren, bewaarwijnen. De Henri Boillot's 2011 vielen hiertegen ook op omdat ze duidelijk wat ronder, vlotter waren, een kenmerk van 2011 eerder dan van dat domein.
Op elk niveau, van Aligoté tot Perrières zijn de 2010s echte bewaarwijnen, in tegenstelling tot de 2009 die vaak al redelijk vlot drinken. Deze wijnen verdienen een (flink) aantal jaren in de kelder voor zij zich volledig open geven. De kwaliteit was onberispelijk op alle niveau's. Een wijn die zeer aangenaam verraste was de Puligny-Montrachet Les Enseignères, erg mooi voor een wijn van Villages niveau.
In 2010 was voor mij de Meursault Perrières de beste wijn van Coche (in 2009 had ik een lichte voorkeur voor de Genevrières), een magistrale wijn, mogelijk van de beste jaargangen voor deze topwijn. Die werd echter blind gevolgd door twee wijnen die straf genoeg daar duidelijk boven gingen. Eerst de fenomenale Corton Charlemagne 2005 van Coche-Dury, die nu pas op de markt komt omdat men zo'n prachtige wijn de juiste rijping wou garanderen. Mogelijk de beste Corton Charlemagne van Coche die ik al proefde, een quasi perfecte wijn.
Wat kan dan nog volgen? Wel, een van de grootste witte Bourgognes, de Montrachet van Domaine de la Romanée Conti, uit een zeer goed jaar als 2001. Een monumentale wijn zonder ooit te zwaar te zijn, perfecte combinatie van materie en structuur. Een genot en een groot privilege. Bedankt, John.