Bij de Wijnmakelaarsunie - Coche-Dury 2011 en Henri Boillot 2012

16/01/2014

Herwig, Guy en ik waren op de jaarlijkse afspraak bij John Monard met de nieuwe jaargang wijnen van Coche-Dury (2011) en ook al een paar zeer recente gebottelde wijnen van Henri Boillot. Het formaat was zoals steeds: blind, de wijnen van Coche zijn de rode draad, met daartussen de wijnen van Boillot en een paar blindgangers.
2011 heeft bij Coche niet de structuur en inherente grootsheid van 2010 (wat een van de grootste jaren is voor witte Bourgogne), maar dat maakt ze vooral anders van karakter eerder dan veel minder van kwaliteit. Ze zullen inderdaad vlotter drinken, lang voor de 2010, maar presenteren zoals steeds een grote terroirexpressie en de grote kunde van Jean-François Coche. Zoals je kan lezen een erg sterke reeks.
De Henri Boillot 2012 wijnen waren voor mij volledig anders van stijl dan de wijnen van de vorige jaren - een veel meer florale en fruitige neus, ronder, zoetiger; maar de mond blijft wel de typische strakheid houden. Is het het jaar of een verandering in stijl? We moeten het zien.
Als topper van de reeks heeft John ons nog eens echt verwend - een majestueuze DRC Montrachet uit 2004 - een fenomenale wijn die enorme materie combineert met zeer fijne zuren die het nooit massief laten worden. Een voorbeeld in balans. Pure verwennerij. Bedankt, John!