Bij de Wijnmakelaarsunie - Coche-Dury 2012

16/09/2014

Onze ondertussen jaarlijkse afspraak bij John Monard volgde het gebruikelijke schema: de laatste jaargang van Coche-Dury, de meest betrouwbare referentie in Meursault. Deze keer was 2012 aan de beurt, een millésime met grote reputatie in witte Bourgogne.
De avond begon met 2 erg mooie Champagnes van Pol Roger. De Blanc de Blancs Cuvée de Réserve 2004 was van een zeer goed niveau voor deze cuvée, en de Winston Churchill 2002 was zoals zo vaak een echte top Champagne. Natuurlijk nog veel te jong allebei, maar hele mooie beloftes.
2012 is duidelijk een groot jaar voor Coche-Dury, al vanaf de Aligoté die echt van een zeldzaam niveau is, en ook al veel meer op dronk op zo'n jonge leeftijd dan gewoonlijk. En dat was eigenlijk ook een trend in deze jaargang, dat al deze wijnen zich al erg mooi presenteerden op een uitzondering hier en daar na, zoals de steeds meer gereserveerde Chevalières, een wat koelere wijngaard.
Voor mij speelden de Meursault Caillerets en de Puligny Enseignères op een hoger niveau dan je typisch verwacht. De Genevrières toonde erg mooie finesse, en de Perrières sloot majestueus alle debatten.
Opvallend is ook het zeer grote niveau van Henri Boillot's 2012. Ik was niet altijd even enthousiast over de 2011 vorig jaar, maar de 2012s die we nu proefden waren echt top, beginnend met de Bourgogne Blanc die zonder veel schaamte naast die van Coche mag staan, over een zeer mooie Meursault Genevrières en eindigend met een echte top Puligny Clos de la Mouchère. Absolute aanraders. Ook erg interessante andere blindgangers werden opgediend, zoals de genereuze Meursault-Blagny La Pièce sous le Bois van Sylvain Langoureau.
Omdat de Corton-Charlemagne 2012 van Coche nog niet uit is, herbekeken we de 2011, "with matching notes" zoals de Amerikaanse wijnjournalisten zeggen. De Henri Boillot Corton-Charlemagne was iets minder dan de Coche, maar toch niet heel veel.
Bij de rode wijnen als afsluiter was voor mij vooral de Charmes-Chambertin 2007 van Claude Dugat een magnifieke wijn die nu erg mooi drinkt, zoals zo veel 2007. Weerom een memorabele avond!