Bij Guy - Barbera 2001, Grand Cru Bourgogne wit 2000 en Noordelijke Rhône 1995

15/12/2006

Eerst een flight van 5 volledig blind, maar nog bij het ruiken van de eerste wijn zei ik dat het Barbera was (ok, ik ben aan 't stoefen maar was wel trots op mezelf dat ik het vond!). Het was een prachtige flight 2001 Barbera, met als beste wijn (en voor mij zeker) de Braida Ai Suma.
Vervolgens een reeks Grand Cru witte Bourgogne, die wel uit het mindere jaar 2000 kwam (maar dus normaal nu goed te drinken moet zijn) toch wel onder de verwachtingen bleef. In maart heeft Guy nog een flight Premier Cru's uit 2000 gegeven, die veel beter was (met een magnifieke Remi Jobard Meursault Les Poruzots Dessus). Tja, dat kan inderdaad gebeuren.
Dan een erg mooie flight van 10 noordelijke Rhônes 1995, met voor mij als absolute topper de Jamet Côte Rôtie Côte Brune, een vrij zeldzame cuvée, die helemaal zijn reputatie waar maakt.
Er is dan nog een serieuze discussie ontsponnen over de Chapoutier Le Pavillon Ermitage, die inderdaad wel een stijlbreuk was met alle andere wijnen (zeer donker, nieuwe stijl, zeer geconcentreerd) en die dus voor sommigen niet te verteren was... Ik ben het daar grondig mee oneens - het is een prachtig gemaakte wijn, maar voor mij net niet op het niveau van de Jamet. Sinds de verticale in London een jaar geleden van Pavillon (die nota's kan je makkelijk vinden door 'Ermitage Pavillon' in de zoekopdracht linksboven in te geven) weet ik dat dit wel degelijk grote wijnen zijn, met grote complexiteit en een pure balans. Maar ja, to each their own I guess.

Thema's: