Bij Guy - Meursault 2004, Aussie Shiraz 2003, Bourgogne rood 1999

18/12/2009

De kerstproeverij bij Guy begon met vier Meursault Villages wijnen uit het toch wat onderschatte jaar 2004, waar het geen verbazing is dat Domaine d'Auvenay er met kop en schouders boven uitsteekt. Lalou Bize-Leroy, de zeer straffe madam achter dit domein (en Domaine Leroy), is mogelijk de grootste witte wijnmaker ter wereld, als je ziet wat zij al kan met bescheiden Villages percelen... Er zijn erg veel Grand Cru's in Bourgogne die hier bijlange niet aankunnen.
Vervolgens moest ik van mijn hart een steen maken, en zo objectief mogelijk een reeks Aussie Shiraz proeven en beoordelen, echt niet mijn favoriete wijnen. Maar het viel absoluut mee, mijn scores zaten geheel in lijn met de groep. En het netto resultaat is toch dat wij niet altijd even eindeloos enthousiast zijn zoals sommige wijnjournalisten à la Jay Miller bij The Wine Advocate. Maar het was zeker en vast een mooie reeks.
Tenslotte meer spek naar mijn bek: een eerste grondige verkenning van rode Bourgogne 1999. Mijn besluit is dat alhoewel deze wijnen zeker beginnen te openen, ze vaak toch nog echt aan de jonge kant zijn, en ik laat mijn betere cru's toch nog even op het schap. Een super Clos de la Roche van Dominique Laurent en La Grande Rue waren de winnaars, op de hielen gevolgd door twee Gevrey 1er Cru's, van Dugat-Py en Armand Rousseau (Clos Saint Jacques). Magnifiek.