Bij Michiel - Rioja 1998

21/11/2008

Enkele jaren geleden ben ik vrij toevallig een thema beginnen verzamelen van de betere Rioja's 1998. Om een of andere reden dacht ik dat dit een goed jaar was aldaar, maar achteraf bleek het maar zo zo te zijn. Dus begon ik te vrezen dat de wijnen vrij snel zouden kunnen verouderen en er dus niet mocht getalmd worden om deze proeverij te houden. Uiteindelijk heeft het toch langer geduurd dan ik wou - zo gaat dat dan.
Maar kijk, het gemiddelde niveau van de wijnen was uitstekend, en ze waren eigenlijk ook erg regelmatig van kwaliteit! En het was niet zo dat ze karikaturaal in 2 kampen vielen: ofwel superklassieke Rioja stijl (lange lagering in de bodega in grote vaten, wat een erg gerijpte, soms wat versleten of oxydatieve toets kan geven), ofwel moderne stijl eikmonsters met wat fruit: nee, heel veel van de wijnen waren mooi gebalanceerd en erg aangenaam om te drinken, niet te zoet of te bizar.
Beste wijn van de avond was de erg mooie Roda 1, een wijn die mij al vaker aangenaam heeft verrast, ook in andere jaargangen. Roda II, die ook vaak erg lekker is (en iets prijsgunstiger) viel hier dan een beetje tegen.
Een van de gasten die avond was Theo, een ex-collega. Toen we nog samen voor Gnosis werkten was hij een Objectieve Bierproever, maar heeft ondertussen ook de overstap naar de wijn gemaakt. Hij houdt er ook een blog op na waar hij onder andere wijnbedenkingen neerschrijft, en waar je ook zijn opmerkingen over deze proeverij kan lezen: kijk maar op http://blog.xceed.be/Blog.nsf/dx/rioja-1998-better-then-expected-?opendo....