Bij Palais du Vin - Jadot 2013

30/11/2015

Christian Swaelens van Le Palais du Vin, invoerder van Louis Jadot in België, was zo vriendelijk mij uit te nodigen om een line-up van de jaargang 2013 te proeven, altijd erg leerrijk. De degustatie bevatte 34 wijnen in totaal - 16 wit en 18 rood. Dit is echter maar een stukje van het totale portfolio - in 2013 produceerde Louis Jadot 127 verschillende wijnen!
Het huis Louis Jadot werd gesticht in 1859 door Louis Henry Denis Jadot, een afstammeling van een familie die in 1794... uit België was gemigreerd! Een leuk weetje. De degustatie was weliswaar niet blind, maar ik heb mijn best gedaan om zo objectief mogelijk te zijn. En zo zijn er toch een paar mooie verrassingen en anderzijds bevestigingen van een betrouwbare kwaliteit over de jaargangen heen.
In het algemeen vond ik de witte wijnen makkelijker proeven op dit moment. Bij die witte was de Bouzeron een mooie verrassing en een prijs/kwaliteit aanrader, heel leuk voor het aperitief. Wijnen die mijn aandacht trokken waren Savigny Clos des Guettes, Beaune-Grèves Le Clos Blanc, Meursault Genevrières, een prachtige Corton Charlemagne en een majestueuze Chevalier-Montrachet die nog wel flink wat geduld vraagt.
Bij rood waren de 2 Beaujolais erg leuk, en daarnaast vielen ook op de Beaune Clos des Ursules, Corton Pougets, prachtige Chambolle Baudes, Vosne Suchots, en voor mij was de Mazis-Chambertin de beste rode van de avond.
Erg leuke en informatieve avond, bedankt Christian!

Proevers: