Bij Van Eccelpoel - Herwig en Michiel Châteauneuf 1998 voorronde 1

2/10/2007

De eerste reeks in de grote Châteauneuf-du-Pape 1998 proeverij. Zoals je misschien wel weet, is 1998 het beste jaar in die regio in de afgelopen 20-30 jaar. De reden is dat het niet enkel zeer rijpe wijnen betreft zonder harde of groene tannines, maar ook met de juiste hoeveelheid zuren die het geheel mooi in balans houden. En dat is, gebaseerd op deze reeks, niet enkel journalistenpraat... Het was opvallend hoe goed deze wijnen scoorden (gemiddeld 93/100, slechts 2 onder de 90!), en bij mijn observaties staat er vaak dat het juist die zuren zijn die het geheel mooi strak houden. Het is echt 'the best of both worlds'.
Wat niet wil zeggen dat het een proeverij zonder discussie was! Want in de streek worden er wijnen gemaakt in verschillende stijlen, van zeer rustiek (en daar moet je dan van houden) tot zeer modern (en dat kan dan soms de terroir notie verdringen) en alle gradaties daartussen. Over sommige wijnen waren de meningen zeer verdeeld, bijvoorbeeld de Bonneau die ik (en ik niet alleen) erg goed vond, en anderen 'passé, niet te zuipen, geoxideerd, geen balans'... Ach kijk, in the end we agreed to disagree, en dat maakt het ook leuk.
De flessen kwamen uit de kelders van Herwig en mijzelf, en de degustatie had plaats in de kelder van Van Eccelpoel in Herentals (met een leuk etentje achteraf, zeer mooi verzorgd door de dochter des huizes). Ik wil er wel op wijzen dat deze proeverij volledig blind was, alle flessen werden in aluminiumpapier gewikkeld, en daarna werden ze door willekeurige plaatsverwisselingen in een volgorde gezet die niemand kende. Bovendien werd er niet gesproken tot op het einde van de reeks.
Het viel mij echter wel op dat in de proeverij de meer moderne stijlen het erg goed deden, iets dat mij bij de Châteauneuf 2000 proeverij in het voorjaar ook al was opgevallen... Dus misschien moet ik (een beetje) mijn mening herzien - grote wijnmakers die op een verstandige manier met nieuwe eik omgaan, kunnen inderdaad die balans vinden die de wijn toch niet maskeert. Maar dit is natuurlijk weeral een persoonlijke interpretatie - er zullen zeker verschillende opinies over deze wijnen rondgaan!
Dit is dus de eerste voorronde. Er komt er nog een tweede, en dan een finale met de winnaars van elke ronde, samen met een paar supercuvées waar we maar 1 fles van hebben :-) . Als ik mag afsluiten met een goede raad: koop Châteauneuf van Charvin, de absolute prijs/kwaliteit winnaar van de avond, en voor sommige aanwezigen de beste wijn.