Delas Frères degustatie van Le Palais du Vin

04/10/2017

Christian Swaelens van Le Palais du Vin, een grote wijnhandelaar in Brussel, was zo vriendelijk mij uit te nodigen voor een degustatie van de meest recente line-up van Delas (Frères), een van de vaste waarden in de noordelijk Rhône, met wijngaarden in ongeveer alle appellaties in die streek.
Na een kwalitatief wat mindere periode in de jaren tachtig, werd einde jaren negentig terug enorm in kwaliteit geïnvesteerd, met duidelijk resultaat in de fles. Het was echter lang geleden dat ik hun wijnen nog geproefd had, dus was dit een fijne kans om eens te kijken hoe de situatie nu staat. De proeverij ging door in restaurant Michel, Michelin ster in Groot-Bijgaarden, met een mooie aangepaste menu. Alle wijnen werden blind geserveerd.
De Bollinger Grande Année 2007 was een zeer mooie opener, klassevol als steeds. Ik had nog niet eerder de Condrieu's van Delas geproefd, en was wel aangenaam verrast door de mooie wijnen, met flinke kracht voor de Clos Boucher. De witte Hermitages volgden het typisch profiel voor deze appellatie: stevige wijnen die de juiste maaltijd vragen, voor mij soms een beetje te monolitisch. De zeer jonge Saint-Joseph Les Challeys 2016 was een mooie witte afsluiter.
Op naar rood, beginnend met een duo Crozes-Hermitage, waar vooral de cuvée Le Clos indruk maakte. De Cornas vond ik wat minder. Dan twee Saint-Joseph met ook hier de topcuvée François de Tournon die er uit sprong.
Dan de twee beste terroirs van de noordelijke Rhône, Hermitage en Côte Rôtie, waarbij alle cuvées toch wel erg mooi presenteerden. De twee topcuvées, Hermitage Les Bessards en Côte Rôtie La Landonne zijn zeer indrukwekkend. Mooie afsluiters voor een zeer interessante en smakelijke avond. Bedankt, Christian!