Een fijne avond in Folliez met Jayer en ander lekkers

1/02/2009

Aanleiding voor deze bijeenkomst was Kristof die een Amerikaanse aspirant Master of Wine op bezoek had. Nou, reden genoeg natuurlijk om weer een reeks topwijnen op tafel te zetten. Om te beginnen een mooie reeks witte Bourgognes met daar tussen een paar Californische chardonnay toppers: Kongsgaard en Marcassin. Mooie vergelijking, al domineerde de Coche-Dury Perrières 2001 doodsimpel de debatten. Zelfs de 1997 Montrachet van Ramonet kon er niet aan.
Dan als koptrekkers voor het rode peleton een koppeltje magnifieke Margaux uit 1985, een jaar met de reputatie dat het snel rijpend was. Wel, aan deze wijnen was niet te merken dat ze 24 jaar oud waren - prachtig op dronk maar zeker met reserve, en de Château Margaux was net iets beter dan de Palmer.
Vervolgens voor mij een vineuze ontmaagding: mijn eerste flessen van de legendarische Henri Jayer. En alhoewel dit zeker niet zin topcuvées waren (namelijk Vosne-Romanée Cros Parentoux en Richebourg), was het een erg memomabele ervaring - alles in finesse en met balans, zuiver, heerlijke textuur, en verbazend veel materie voor twee vrij matige jaren. Vooral de Nuits villages 1987 vond ik erg indrukwekkend. Daarna een fles Chambertin Clos de Bèze 1964 mee van het historische domein Clair-Daü - niet de beste fles die ik daar al van dronk, maar niet slecht anderzijds.
Tenslotte een koppeltje mooie noordelijke Rhônes met een zalige 1997 La Landonne van Guigal, en een Rieussec 1990 om een toch wel erg mooie avond af te sluiten.