Een stalenproeverij

4/11/2008

Een bevriende wijnhandelaar had een aantal mensen uitgenodigd om mee een aantal stalen van mogelijk nieuwe wijnen voor zijn assortiment te proberen. Dit is dus een verzameling van flessen die op verschillende manieren tot bij hem zijn geraakt: stalen die hem spontaan zijn opgestuurd, nieuwe jaargangen van domeinen die hij in gamma heeft of had, of domeinen die hij zelf contacteerde of leerde kennen op een beurs.
Een flink allegaartje dus, en deze proeverij was vooral gericht naar wijnen die een interessante prijs/kwaliteit verhouding kunnen geven - sommige minder dan €5. Het blijft wel bijzonder verbazingwekkend hoeveel slechte wijn er nog gemaakt wordt. Sommige domeinen blijven denken dat zoet fruit (vaak niet eens zuiver) met een dot hout zonder balans of integratie de magische succesformule is voor de markt. Wel, de concurrentie is scherp en er zijn wel wijnen in die prijsklasse die kunnen boeien. Gelukkig waren er wel een paar interessantere wijnen (zie proefnota's), maar daarom is het nog niet zeker dat deze wijnen in België vertegenwoordigd zullen worden. Daar spelen natuurlijk nog andere aspecten zoals finale prijs en commerciële afspraken een rol.
Nadien als beloning voor het harde werk :-) kregen we nog een paar mooie wijnen te degusteren. Domaine Jean Boillot Volnay En Chevrets 2002: erg mooi zuivere en erg lekker Pinot Noir, drinkt al zeer makkelijk; Monteillet-Montez Côte-Rôtie Les Grandes Places 1998: zeer zuivere en mooi gebalanceerde Côte-Rôtie, maar nogal flink gesloten aromatisch wat mij een beetje verontrust (vooral omdat enkele aanwezigen wisten te vertellen dat deze wijn vroeger meer open was); een harde, compleet vermoeide en niets gevende Aldo Conterno Barolo Collonello 1993; en een Bond Project Velcina Napa Cabernet Sauvignon 2003: het tweede project van Harlan Estate, zeer mooie Napa Cabernet, misschien niet zo briljant als de 2001 maar toch wel indrukwekkend.

Thema's: