Euryanthe - 1999 Bourgogne rood retrospectieve

13/09/2011

Een topavond in Euryanthe. Al te beginnen met de witte wijnen: d'Auvenay, Comtes Lafon, Domaine Leflaive zijn geen bescheiden starters. Allen scoorden op een hoog niveau, met nog maar eens de harde vaststelling dat door het superieure wijnmaken van Lalou Bize-Leroy bij Domaine d'Auvenay, een meer bescheiden terroir als Narvaux zich zonder moeite naast een Meursault Perrières van Comtes Lafon kan hijsen - en zeker niet misstaat naast de Chevalier-Montrachet van Domaine Leflaive.
Spijtig genoeg was de kurkduivel present bij de witte - met een potentieel fantastische Bâtard-Montrachet van Domaine Leflaive als slachtoffer. En ook het rood werd niet gespaard met een gekurkte Chapelle-Chambertin van Ponsot... Zonde.
Maar het hoofdthema was dus een retrospectieve van het toch wel grote Bourgogne jaar 1999. Zouden ze al klaar zijn? Wel, in veel gevallen echt nog niet, maar als de wijnen nog niet op dronk waren toonden ze toch al wel hun potentieel. Met als gevolg een reeks mooie scores, met de Hudelot-Noëllat Vosne Malconsorts als de verrassing van de avond, en de Rousseau's op typisch mooi niveau. Enkel de Ponsot Clos Vougeot was ronduit eigenaardig en scoorde matig.
De Rousseau Chambertin Clos de Bèze was prachtig omwille van de haast granieten kern van complexiteit in deze wijn. De Mugnier Musigny was echt nog niet klaar, de Mugnier Amoureuses was veel verleidelijker en meer open. De Méo Cros Parantoux was zeker nog niet klaar maar had klasse te over.
Super avond, zoals ik al zei, heerlijke wijnen.