In Euryanthe - Barolo 2004

18/01/2017

In restaurant Euryanthe, met het merendeel van de leden van Euryanthe, en toch is het geen officiële Euryanthe proeverij, want we went over to the dark side! Een Barolo proeverij! En dat in een Bourgogne club! Ach, we hebben al Bordeaux gehad, dus dan moet dit zeker ook kunnen. En we hebben het ons niet beklaagd.
Thema was dus Barolo 2004, een uitmuntend jaar in Piemonte. En als je de minste wijn van de reeks 92 scoort... Dan is het niet slecht zeker? En voor mij 6 scores boven de 95? Inderdaad, het was echt top. Met een aantal echte uitschieters, bekijk de scores. De groep zette volgende wijnen in de top 3: op 1 de Bruno Giacosa Riserva Le Rocche del Falletto di Serralunga D'Alba met 23 punten (op 30), op 2 de Giacomo Conterno Cascina Francia en op 3 (en dus achter de Cascina Francia!) de Giacomo Conterno Monfortino. Een echte verrassing voor mij omdat ik het niet kende was de Roagna Crichet Pajé, een aanrader (en veel goedkoper dan de top 3...)
Maar de avond was nog niet gedaan, verre van. Aan tafel openden we met een wijn die ik nog nooit dronk: witte Cos d'Estournel, verrassend. Dan het strafste koppel: Haden Fig Chardonnay's uit Oregon. Blind gekregen, en ik (en de meesten aan tafel) waren overtuigd dat we in Bourgogne zaten - de Coche Bourgogne die er bij kwam was volledig in lijn (en ging er niet over)... Herwig bracht ze mee uit de USA, maar wil iemand dat eens snel invoeren aub? Een echte aanrader - vooral ook omdat de basis cuvée (aan ongeveer $15...) meer overtuigde dan de duurdere. Echt straf. Een mooi koppel Chevalier-Montrachet 2002 (de top cuvées van Jadot en Bouchard) sloten het wit mooi af.
Op naar een koppel rood... En wat voor een. De meest iconische wijnen van hun respectieve landen. Voortrekkers op alle vlakken. En deze avond waren ze in topvorm: Barca Velha 1982 - de wijn die bewees dat je buiten Port ook top rode wijn kan maken in de Douro - en Vega Sicilia Unico 1962 - de wijn die de wereld toonde dat er in Spanje ook iets anders was dan Sherry en Rioja. De Unico uit mijn geboortejaar heb ik al 3 keer gedronken, en dit was veruit de beste fles, echte top.
Afsluiters? Een zoete Anjou uit 1945 die er stond als een paal en het steeds betrouwbare domein de Fargues, nu uit 1983. Briljante avond.