Euryanthe - Bordeaux avond

19/10/2016

Ach, zelfs een Bourgogne-centrische club als Euryanthe moet al eens de betreden paden verlaten... En de neus richting Bordeaux laten wijzen. Net zoals men in Bourgogne een wijn maakt die moeilijk elders geïmiteerd kan worden, is een klassieke, rijpe Bordeaux ook zo'n wijn. Er wordt over de hele wereld Cabernet Sauvignon en Merlot verplant, maar de Bordelese klasse en koelheid is daar dan vaak niet te vinden. En dat werd vanavond zonder moeite bewezen.
De opener Champagnes waren ook al straf, en dan vooral de Dom Pérignon Oenothèque 1996 - altijd een voorrecht om dat te mogen proeven. Op naar de Bordeaux, waar enkel het openingskoppel gewoon goed was - de rest was ronduit magnifiek. Er was discussie over welke wijn nu het beste was, maar da's eigenlijk haarsplitterij - de hele reeks was fantastisch. Voor mij was het de Cheval Blanc 1985 en de Montrose 1990. Prachtig wijnen.
Aan tafel kwam eerst een magnifiek trio Chablis Grand Cru 2005, met een magistrale Raveneau Les Clos. Dan verder rood met een boeiend Mazis koppel die voor mij op gelijke hoogte stonden, maar duidelijk verschilden van stijl. Het koppel top Bierzo's dat hierachter kwam had het nogal moeilijk. Als afsluitend rood een bejaarde dame uit Bordeaux - La Tour Haut Brion 1949, waarvan de eerste fles echt gekookt was maar de tweede een klassevol voorbeeld van oude Bordeaux.
De eerste zoete was een mooie maar niet uitzonderlijke oude Sauternes, Doisy-Daëne 1921. Natuurlijk wel straf na 95 jaar! En dan een een mooie Massandra uit 1937. Dit wijndomein uit de Krim (om niet te zeggen Russisch of Oekraiens - tot nader orde behoort het volgens het internationale recht nog steeds tot Oekraine) heeft een erg rijke geschiedenis, die ik in deze proefnota's uit de doeken doe: http://vinotopia.be/tasting/met-de-tgjb-de-air-du-temps-massandra-en-and.... Boeiend!
Foto's van de flessen kan je vinden op https://goo.gl/photos/wRQKAz3ETixrMqoq5