In Euryanthe - Bourgogne Blanc 2006 en Richebourg 1995

13/05/2009

Het Euryanthe clubje kwam samen voor twee thema's, het een iets democratischer dan het andere. 2006 was voor de witte wijnen van de Côte de Beaune een topjaar, erg rijk en vol, maar voor vele Bourgogne liefhebbers misschien iets te warm en exotisch van stijl - het lijken soms haast Californische Chardonnay's te zijn. Maar wat blijkt: dit is een voordeel voor de kleinere wijnen in de regio, zoals de gewone generische Bourgogne Blanc. Herwig had dit thema verzameld, en had er een paar blindgangers van verschillende niveau's tussengestoken (want natuurlijk was de volledige proeverij blind). Een van die blindgangers kwam er als beste uit: de Pouilly-Fuissé van Guffens-Heynen, maar werd op de voet gevolgd door de Bourgogne Blanc van Rémi Jobard, een zalige wijn aan een zeer betaalbare prijs. In het algemeen was het niveau van dit thema vrij hoog, met wel 2 kurkslachtoffers, allebei top-blindgangers...
De top drie van de groep: 1 Guffens-Heynen Pouilly-Fuissé Premier Jus des Hauts de Vignes, 2 Rémi Jobard Bourgogne Blanc, 3 gedeeld Arnaud Ente Bourgogne Blanc en Domaine Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Clavoillon.
Daarna een aristocratischer thema, ook uit Herwig's kelder: 3 Richebourg uit 1995. De Hudelot-Noëllat was die avond niet slecht maar zeker niet top, en was de enige van de 3 die al evolutie toonde. De 2 andere wijnen waren nog erg jong, maar al erg lekker en zeker grote beloftes, wat ook wel mag natuurlijk, komend van zo'n huizen en van een van de beste terroirs voor Pinot Noir in de wereld. Prachtig.