Euryanthe - Bourgogne rood 2007

30/11/2016

In ons Euryanthe clubje zijn we erg verzot op rode Bourgogne 2007. Nee, niet het jaar met de grootste reputatie. Ook niet met de grootste concentratie, rijpheid, materie. En ja, er zijn ook slechte flessen. Maar als het goed is, is het spot on. Heerlijke Pinot parfum kan je in 2007's van alle niveau vinden, van heel gewone tot hele uitzonderlijke wijnen. En dat wilden we nog maar eens testen.
De avond begon fantastisch met twee prachtige Dom Pérignons, waar ik de 1990 net iets beter vond dan de 1998. Dan de reeks 2007. De eerste flight was wat moeilijk, maar vanaf dan tot het einde gewoon heerlijk. Allemaal wijnen die je zou willen blijven drinken. Er was wel een vreselijke, hartverscheurende teleurstelling: een gekurkte Leroy Vosne-Romanée Beaux Monts...
De groeps-top-drie (met redelijke unanimiteit) was ook de mijne: Op 1 Domaine Leroy Vosne-Romanée Les Brulées, op 2 Arnoux-Lachaux Romanée-Saint-Vivant en op 3 de Lucien Le Moine Romanée-Saint-Vivant. Fantastische wijnen.
Dan aan tafel 2 witte koppeltjes: de mineraliteit getest door een mooi Chablis en een Corton Charlemagne en dan een magistraal koppel Bienvenue-Bâtard-Montrachet 2008. Twee rode Bourgogne 2001 waren ook magnifiek, een battle tussen Bonnes Mares en Musigny van Vogüé - uitzonderlijk.
De eerste zoete is de "personeelswijn" op Yquem, gedeclasseerde Sauternes dus, een curiosum fles. Om dan "the real deal" te proeven: een prachtige Coutet 1947.
Foto's van de flessen op https://goo.gl/photos/UcJ13mysUY952PJ9A