Euryanthe - Bourgogne rood 2008

11/02/2015

De avond opende met een blind koppel schuimwijnen dat ik bij had met daarbij een gereputeerde Engelse schuimwijn, Chapel Down. De Euryanthes lieten zich echter niet vangen, en waren vrij zeker dat het geen Champagne was... Zo zie je maar, het vele oefenen heeft dan toch een beetje kunst gebaard.
Tijd om eens de evolutie te checken van het jaar 2008 in rode Bourgogne. Die wijnen hebben de reputatie tijd nodig te hebben om zich te ontplooien, maar deze degustatie toont dat de meesten eigenlijk al vrij vlot drinken. Ook was het niveau zeer mooi, met goede scores op haast alle niveaus. Robert Chevillon bleek de meest populaire te zijn bij de groep, zijn Nuits Saint Georges Les Saint Georges kwam er als beste uit (20 punten), en zijn Pruliers op de derde plaats (9 punten), met tussen hen in de steeds grote Vosne Reignots van Comte Liger Belair (16 punten).
Daarna volgde een blinde reeks wit van de voorzitter, een mini-dubbele-verticale Les Clos van Raveneau en Dauvissat, waarbij voor mij Raveneau toch net steeds dat beetje extra had. Interessant ook was dat 2006 er zeer mooi uitkwam.
Na nog een koppeltje rood 2008 en een zeer oude Chablis werd er afgesloten met magistraal zoet wit. Opnieuw een fenomenale oude Yquem, deze keer uit het oorlogsjaar 1943. Fenomenaal hoe die oude Sauternes zich presenteren. De Müller-Catoir had "a tough act to follow", maar kweet zich van zij taak - prachtig voorbeeld van top Duitse Riesling.