Euryanthe - Bourgogne rood villages en 1er Cru 2005

23/02/2017

Het werd tijd dat Euryanthe zich eens ging bezighouden met wijnen uit dat hooggeprezen jaar, 2005. We hebben daar bewust mee gewacht, omdat de wijnen van dat jaar maar zeer traag evolueren en vaak nog gesloten blijven. Maar goed, je moet proeven om te weten of er al vooruitgang is.
De avond begon met een kleine rode indrinker uit Syrië, jawel, de rode cuvée van het domein Bargylus, waarvan we de mooie witte al eerder dronken (http://vinotopia.be/tasting-note/deir-touma-bargylus-2011). Ook dit is een bewonderenswaardige wijn als je de omstandigheden waaronder die gemaakt moet worden bekijkt! Twee mooie champagnes van Michel Gonet zorgden voor een geprepareerd palet, klaar voor het hoofdthema.
En dat Bourgogne rood 2005 thema (Villages en 1er Cru) was toch een indrukwekkend mooie reeks. Geen enkele wijn scoorde echt slecht, al waren de twee Volnay's wel wat teleurstellend gezien hun pedigree (en ook nog wat eigenaardig van aspect), de rest stond er, nog jong weliswaar en met verdere ruimte voor ontplooiing, maar vaak al erg lekker om nu te drinken. Unanieme winnaar (gebeurt niet vaak) van de avond was de magistrale Rousseau Clos Saint Jacques met 30 punten, gevolgd door de Groffier (mijn 3de plaats) met 17, Magnien (mijn 2de plaats) 5 punten, Le Moine 3 en Thibault Liger Belair 2. Nota's van Herwig op http://www.wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=138357
Een mooi koppel witte Bourgogne (Chardonnay & Aligoté) 2011 opende de wijnen aan tafel (voor bij de eerste hopscheuten van het jaar!), gevolgd door twee mooie maar zeer idiosyncratische wijnen uit Piemonte met de uiterst zeldzame Timorasso druif, een interessante ervaring. Een premox Dauvissat Clos 2008 toont dat ook deze producent toch problemen heeft op dat vlak. Dan rood geweld met een koninklijk Saint-Estephe koppel uit 2003, de zeer mooie Cos maar de net iets betere Montrose.
Een verdienstelijke Laville Haut Brion 1953 (!) opende voor een zeer mooi Sauternes koppel uit dat magische jaar 1967 - altijd een fijne afsluiter voor een zeer mooie avond.