Euryanthe - Bourgogne Wit 1er Cru 2008

25/11/2015

2008 is een zeer mooi jaar voor witte Bourgogne, en deze retrospectieve van 1er Cru's kon dat zeker staven. Maar niet alles is positief: nog altijd blijft premature oxidatie een probleem, deze keer met 2,5 premox flessen op 13. De Chavy Puligny was op het randje voor mij, maar de Sauzet Puligny Combettes en de Prieur Meursault Perrières waren schandelijk geoxideerd. Komt hier ooit een einde aan?
Maar alle andere flessen speelden op een erg mooi niveau en sommige waren absoluut top. 2008 is zuiver, heeft mooie dragende zuren en over het algemeen een mooie structuur en balans. De top-4 van de groep bestaat weerom uit domeinen die vaak op een topniveau spelen: eerste plaats voor Coch-Dury Meursault Genevrières (21 punten), 2 voor Coche-Dury Meursault Caillerets (17), 3 voor Pierre-Yves Colin Chassagne Caillerets (15), 4 Henri Boillot Puligny Clos de la Mouchère (5 punten). De beste wijnen uit 2008 zijn duidelijk nog jong, en gaan een aantal jaren verdere evolutie zeker belonen. Als ze niet prematuur oxideren, natuurlijk.
Nota's van de voorzitter te lezen op http://www.wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=121857&p=1886473...
Zeker vermeldenswaar waren de openers van de avond: 2 prachtige Champagnes van Vincent, met een magnifieke Roederer Cristal 2002. Dan een exotische indrinker van Herwig: een wijn uit Myanmar, there's a first for everything!
Thomas & Ive zorgden voor het rood aan tafel met een erg lekker koppel Bordeaux 2000, een jaargang die stilaan in zijn venster begint te komen. Heerlijke Pichon Baron en klassevolle Léoville Las Cases. Dan terug naar Bourgogne met een super koppel uit het nu zeer drinkbare jaar 2007, beide puur pinot parfum.
Herwig sloot af met eerst een magistrale Ponsot Clos de la Roche 1971... Prachtig als een rode Bourgogne zo perfect kan ouderen, absoluut top en de wijn van de avond voor mij. Een mooie Sauternes uit 1949 en een Quinta do Noval Nacional uit mijn geboortejaar, wat het altijd speciaal maakt.