Euryanthe - Bourgogne Wit 2010

22/03/2017

Deze keer bogen de erudiete Euryanthe enthousiastelingen zich over een wit thema: Villages en 1er Cru Bourgogne 2010. Een geroemd jaar voor wit en rood in deze streek, dus het werd tijd om eens te zien hoe deze wijnen aan het evolueren zijn. Het algemene niveau was zeker mooi, maar ergens miste ik wel wat echt emotioneel vuurwerk.
Heel veel wijnen waren degelijk maar leken mij toch iets minder spannend dan bijvoorbeeld hun evenknieën uit 2008. Een paar verrassingen wel: Geen Coche-Dury in de top drie... Nog niet klaar? Ook niet zijn grootste terroirs in de reeks. Ook een beetje eigenaardig: de twee wijnen van Pierre-Yves Colin-Morey waren redelijk ver gevorderd voor zijn doen... Te volgen.
De Comtes Lafon Meursault Perrières stak voor mij met kop en schouders boven de rest uit en was ook de groepsfavoriet. Tweede was een Villages wijn: Boisson-Vadot Meursault Chevalières. Een zeer mooie Puligny Perrières van Henri-Boillot pakte brons.
Aan tafel openden we de reeks met een zeer mooie Chevalier-Montrachet 2010 van Bouchard Père & Fils, al zeer goed op dronk. Over naar rood met een oud Rioja koppel, de ene iets te versleten, maar de Rioja Alta 890 met mooie oude elegantie.
Een Grand Vin en zijn Deuxième Vin uit 1998: De magistrale Cheval Blanc en de Petit Cheval, die al wat voorbij was, in tegenstelling tot de Cheval Blanc die maar blijft evolueren. Vervolgens een mooi (maar geen uitzonderlijk) koppel Clos Vougeot van Château de la Tour uit 2007: de gewone cuvée en de Vieilles Vignes. Een compleet versleten Ausone uit 1966 sloot het rood af.
Het zoete departement had 1 foute fles, maar ook een magistrale Suduiraut uit dat meesterlijke Sauternes jaar 1967, briljant gewoon.