Euryanthe - de Twee Neefjes proeverij

23/04/2013

Allebei verjaard, dus een reden voor Herwig en mijzelf om samen een Euryanthe avond op te zetten! De Vintage Krug 1985 was een fijne opener, flink jong voor zo'n leeftijd. De witte reeks begon met 2 mooie Montrachets (tja, dat mag ook wel), waarbij toch een beetje een donkere toon zat door de beginnende oxidatieve toetsen op de Comtes Lafon, iets dat niet aanvaardbaar is voor zo'n fles. Daarna speelde Herwig de deugniet, door blind tweemaal de Domaine Leflaive Chevalier-Montrachet rond de Bâtard te posteren... En de Bâtard was duidelijk beter. Straf.
Rood begon met een gekurkte Montrose 1989 - een mindere start. Gelukkig trok de Montrose 1990 die reeks recht. De 1982s waren hun gebruikelijke prachtige zelve. Dan een fles uit mijn geboortejaar, die ik jaren geleden in Spanje in een restaurant gekocht had: Vega Sicilia Unico 1962. Ik had 2 flessen, de vorige opende ik op mijn 40ste op mijn eerste Amovinum proeverij, en die was zeer matig. Maar deze fles stond er absoluut, toch wel een opluchting. Een mooi koppel Bourgognes waren de overgang naar een 1990 koppel uit een heel verschillende regio, waarbij de Giacomo Conterno Monfortino toch wat teleurstelde.
Dan kwam de onwaarschijnlijke verrassing van de avond: twee flessen uit 1928 die er alletwee meer dan stonden - een Beaujolais Fleurie van onbekend domein was erg straf, en de Pommard van Domaine Leroy was ronduit schitterend. Als een oude fles er staat, dan is dat toch een heerlijke ervaring. De afsluiter was een magnifieke Yquem 1976... Een fijne avond met fijne wijnvrienden.