Euryanthe en Amovinum Magnum Party in Euryanthe

09/12/2015

Ik verjaar op 9 december en het leek me eens leuk bij wijze van drogreden om de twee wijnclubjes waar ik lid van ben samen te brengen voor een bring-your-own magnum proeverij - inderdaad, niks dan magnums. Dubbel proefplezier. En gewoon leuk. En voor alle duidelijkheid, het gaat over het formaat van de fles, niet over Tom Selleck.
De magnum champagne van Larmandier-Bernier was een mooie opener voor de witte magnums. De eerste twee zijn een erg interessant koppel - een paar jaar geleden besloten een aantal belangrijke domeinen en handelshuizen in Bourgogne speciale magnums te bottelen van de jaargang 2009 ter ondersteuning van goede doelen in de regio - de Climats du Coeur. Ze brachten fruit en kennis samen van 4 appellaties - twee wit en twee rood, met druiven van allerhande 1er Cru wijngaarden van die appellaties. Deze twee witte wijnen zijn al heerlijk om drinken en erg mooie flessen. De witte reeks werd afgesloten door een prachtige Vincent Girardin Corton-Charlemagne 2004 - al vaak dat deze wijn het blind goed deed.
Dan naar rood met flink wat Piemonte in de line-up, met daarbij een paar erg mooie flessen waarbij de Barolo Vigna Cappella di Santo Stefano van Rocche dei Manzoni 2000 echt de show stal. Daartegenover stonden een paar zeer mooie Bourgognes: een prachtige Romanée-Saint-Vivant van Domaine de l'Arlot 1999 en een al vreselijk lekkere Faiveley Echézeaux 2010.
Voor mij was de Aalto PS 2004 nipt de favoriet - prachtige wijn gewoon en dat dan nog in magnum. Mooi!