Euryanthe Feestavond

03/01/2018

De jaarlijkse traditie van de Euryanthe feestavond was dit jaar weer een prachtige avond. Een selectie prachtige wijnen met niks flauws ertussen.
De enige mindere noot was een versleten fles La Mission Haut Brion 1955, zonde, want dat is een prachtige wijn uit een prachtig Bordeaux jaar. Maar zo is dat met oude wijn, er is het risico van flesvariatie.
Ik was ook erg blij om voor een eerste keer de cuvée Vieilles Vignes Françaises van Bollinger te mogen proeven, een ronduit magnifieke champagne. Deze wijn komt van twee Grand Cru wijngaarden naast het domein in Aÿ, met pre-phyloxera stokken (Vignes Françaises), die bovendien erg dicht bij elkaar staan ("en foule") en bovendien eigenlijk maar een paar individuele planten zijn: hier wordt de oude techniek van "provignage" gebruikt: men laat de scheuten van een wijnstok lang genoeg groeien tot men die terug kan ingraven, waardoor die scheuten wortels krijgen en men op die manier de wijngaard verder beplant. Er waren gevallen bekend waar een volledige wijngaard bestond uit 1 plant. Een fascinerend symbool van een verloren manier van wijnbouw.
Even zo verbazingwekkend was de Roederer Cristal uit... 1959! Prachtig geëvolueerde complexiteit, al is het geen champagne meer zoals je gewoon bent (en ook zonder bubbels). Het leek haast een droge Madeira. Ook heel straf: de frisheid van de Meursault 1er Cru uit 1973... Zo'n witte wijnen lijken niet meer te worden gemaakt in Bourgogne.
Moeilijk om verder alle toppers aan te halen, het was over de hele lijn een prachtige avond met fijne vrienden. Hopelijk dat dat nog lang mag blijven duren!

Thema's: