Euryanthe - Meursault Perrières 2004 en rood 2002

28/02/2012

Het witte thema, verzorgd door Herwig & Guy, was flink strak: Meursault Perrières 2004. The Perrières wijngaard in Meursault wordt algemeen als de beste van de appellatie beschouwd (Genevrières volgt kort er op), en zou voor velen het Grand Cru label mogen dragen. Dus gaat een overzicht van de belangrijkste producenten in een mooi wit wijnjaar natuurlijk vuurwerk geven.
Zo'n blinde degustatie trekt wel een beetje op een wereldkampioenschap voetbal. Daarover zegt men soms dat op het einde het toch steeds de Duitsers zijn die winnen (alhoewel, da's ook al even geleden). Wel, in een Meursault degustatie wint op het einde steeds Coche-Dury... En ook nu weer. En net zoals op een wereldkampioenschap was het niveau erg hoog, zoals de nota's wel aantonen. Ik vond deze keer de Comte Lafon erg sterk, wat niet altijd het geval is (nogal wat flesvariatie). Ook een teleurstelling: de Le Moine was volledig geoxideerd.
Er waren een paar blindgangers tussen, waarvan de Meursault Villages van Coche het erg goed deed - deze wijn mag je nooit onderschatten. Ook de Genevrières van Coche-Dury speelde natuurlijk op een erg hoog niveau. De d'Auvenay is eigenlijk ook een blindganger - Chaumes des Perrières is een Villages wijngaard die vlak boven Perrières ligt.
Op http://www.wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=62586 kan je Herwig's relaas lezen en ook de groeps-top 3: Coche-Dury, Comte Lafon en Coche-Dury Meursault Villages (jawel).
Als rood kregen we een assortiment Bourgogne 2002 voorgeschoteld. Die beginnen mooi op dronk te zijn, enkel de Henri Gouges en de Mugneret Echézeaux kunnen beter nog wat wachten. De Clos des Lambrays was voor mij een mooie afsluiter van deze reeks.