In Euryanthe - Thomas 40 & Kristof 30

12/07/2012

Ach, een wijnclub is natuurlijk leuk als je wijnliefhebber bent. Je proeft geregeld boeiende wijnen, verkent interessante thema's, voert heftige oenologische discussies. Maar het wordt extra leuk als er leden verjaren en besluiten dat eens in de bloemetjes te zetten. Bij Amovinum gebeurt dat al langer, maar ook bij Euryanthe is deze gewoonte ondertussen ingeburgerd. De twee kakelnestjes van de club (woorden van een jaloerse oudere verslaggever) besloten op samen te spannen, om zo een magnifieke degustatie neer te zetten. En of het er een was.
Het begon al met de Champagne, een prachtige fles van Diebolt-Vallois (top Champagne is 1 van de dada's van Kristof, en ik kan mij daar wel in vinden). Twee Carillon Bienvenues waar het verbazend was dat de 1999 duidelijk beter was dan de 2002, toch een beter jaar voor wit. Maar Kristof wist te vertellen dat Jacques Carillon ook altijd die mening toegedaan was, en dat kwam hier mooi naar voor. De Ramonet 2001 Bienvenue was een waardige aansluiter in een andere stijl.
Dan een heel mooie reeks rood 1998. De Sassicaia begon sterk, maar pieterde wat weg in het glas, en de Margaux won aan stijl. De twee rechteroevers waren alletwee prachtig, en de Cheval Blanc gewoon magistraal. Een van mijn wijnen van de avond.
Vervolgens twee 1985's: een sterke Latour, perfect op dronk, en een zeer elegante Chave Hermitage, die een mooie evolutie liet zien. Het volgende koppel was helemaal top: twee keer Rouget Echezeaux. Een zalige 1997 maar een absoluut overdonderende 2002. Emmanuel Rouget weet hoe je grote Bourgogne maakt. Een mooi gerijpte Gaja Barbaresco Costa Russi sloot de rode reeks af.
De zoetjes waren ook zeer fijn: een Fritz Haag Auslese 1983 opende met grote finesse, om te culmineren in een briljante Yquem 1989, eerste keer dat ik die proef met wat evolutie op, een revelatie.
En nu zijn mijn superlatieven op, vrees ik. Bedankt, Thomas & Kristof!