Euryanthe - Verjaardag François in Cabanelf

23/07/2013

En zelfs iconen als François verjaren. Niet te geloven, toch waar. En François doet het dan in stijl: uitnodigen in Cabanelf, met een hele reeks wijnen voornamelijk uit zijn geliefde Bourgogne. De Champagne starters waren al zeer de moeite: een heel mooie André Clouet, gevolgd door twee echte iconen uit 1996: Philipponat Clos des Goisses en Salon Le Mesnil! Alletwee nog zo jong... Hier is echt nog wat langer geduld gevraagd om het grote potentieel te laten uitkomen. Maar erg fijn dat ik die nu al kon proeven.
De witte reeks startte met voor mij de beste van de reeks: een heel mooie Bonneau du Martray Corton Charlemagne 2009. Van Berg is iets minder mijn stijl. De Jean-Marc Boillot Puligny Referts 2001 was in goede vorm, de d'Auvenay Auxey-Duresses 2001 vertoonde eigenaardig genoeg een kleine oxidatie toets, toch ongewoon voor dat topdomein.
De rode reeks bevatte een heleboel knappe flessen zoals je in de nota's kan zien, met voor mij positieve verrassingen uit de toch moeilijkere jaren 1993, 2003, 2004 (alles blind geserveerd natuurlijk). De absolute top was de Pierre Damoy 1999 Chambertin-Clos de Bèze, een ronduit magistrale fles! Dit is een absoluut topdomein dat het verkennen waard is voor liefhebbers van grote Bourgogne.
François, het was een memorabele avond. Bedankt, en nogmaals een toast op je gezondheid!