Euryanthe - Verticale Chave Hermitage Blanc & horizontale Bourgogne Rood 2003

22/03/2011

Straffe avond weer in Euryanthe. Eerst had Herwig een volledig blind wit thema in petto, het bleek een verticale van de befaamde witte Hermitage van Jean-Louis Chave, met 2 witte Beaucastel Châteauneufs als blindgangers (die trouwens flink door de mand vielen). Conclusies van de groep was dat dit weliswaar een mooie wijn kan zijn, er toch duidelijk variatie in de jaren zit, van zeer mooi (1996, 1995) over mooi (2005, 2003, 1998...) tot ronduit minder. De mindere wijnen hadden typisch te weinig zuren om het grote volume van zo'n witte Hermitage correct te schragen. En dan waren sommige wijnen ronduit geoxideerd. Finaal besluit was zeker ook dat de prijs voor deze wijn ondertussen veel te duur is voor wat het is. But to each his own, I guess.
Daarna een horizontale Bourgogne rood 2003 (bij Euryanthe ligt de focus meestal op Bourgogne), single blind geproefd, wat wil zeggen dat iedereen natuurlijk weet dat het Bourgogne rood 2003 is, maar niemand weet wat zijn fles is (allemaal met alu folie bedekt).
De resultaten waren eigenlijk verrassend positief. Natuurlijk dragen de meeste wijnen de stempel van "l'année de la canicule", de vreselijk droge en hete zomer van 2003, waarbij het typische Pinot fruitaroma (bosaardbeien, neuzekes...) eerder wat donkerder van aspect werd en dus iets minder lichtvoetig. Niet te veel wijnen hadden last van wat alcoholtoets, rozijnentoetsen (oneven en overdreven rijping) of uitdrogende tannines veroorzaakt door onrijpe druivenpellen (typisch aan druiven die onder "stress hydrique" hebben geleden). Voor mij waren de Gevrey-Chambertin Clos Saint-Jacques van Rousseau, de Clos des Lambrays en de Roumier Bonnes Mares de beste wijnen van de reeks. Vele wijnen tonen toch het meesterschap van de wijnmakers in zo'n uitdagend jaar.
Om aan te tonen wat een temperatuurverschillen er in 2003 in Europa werden opgemeten vond ik het bijhorende kaartje op Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/2003_European_heat_wave). Zoals je kan zien is heel West-Europa warmer dan normaal, maar let vooral op de erg dramatische verschillen in het centrum en het zuiden van Frankrijk... En dus ook in de Bourgogne.