In Folliez - oude Châteauneufs

30/01/2007

Een proeverij waarbij de deelnemers gevraagd werd een (liefst oude) Châteauneuf mee te brengen. Ook François Audouze, een Fransman bezeten van oude wiijnen was van de partij, en bracht ook de mooiste oude CDP mee: een Mommessin 1933. Tja, in die tijd werd CDP nog stiefmoederlijk behandeld en waren het dus de négociants van Bourgogne die deze wijnen vaak aan de man brachten, voor zover ze ze niet bij de Bourgogne kapten om een minder jaar wat meer body te geven... Een frequent toegepaste praktijk toen! Mijn fles was een Max Chapoutier La Bernardine zonder leeftijdvermelding, maar aan het etiket te zien zou ik schatten ergens jaren zestig. Gezien de toch nog redelijke kwaliteit leek het Frarnçois niet onmogelijk dat het een 1961 zou zijn... Maar dat is natuurlijk maar speculatie. Het was de laatste van drie flessen die ik een paar jaar geleden kocht aan de zee... Voor €10!
Daarna waren er ook een reeks jongere CDPs, met twee erg knappe mini-verticales van Clos des Papes en Pégaü Laurence, om via een matige Bonneau 1996 en een mooie Beaucastel 1989 dan tenslotte te eindigen met een summum van een wijn... De Clos du Caillou Réserve 1998.
Als je meer foto's van de proeverij wil zien, ga dan naar http://www.pixagogo.be/7870934100 - foto's genomen door Jozef. Op deze foto zie je van links naar rechts de Chapoutier Bernardine, de Mommessin 1933 en de Beaucastel 1954. Een prachtige maar ook leerrijke avond.