Guy 60 - Meursault Perrières, Grand Crus, Monte Bello en Bordeaux 1999

18/06/2010

Er is heel veel dat geen vat heeft op Guy. Onverstoorbaar is een terecht epitheton. Maar zelfs bij hem komen en gaan de jaren, en kan ook hij niet ontsnappen aan belangrijke verjaardagen. Maar kijk, dat vinden wij nu eens niet erg zie, want Guy die weet tenminste hoe je dan je wijnvrienden verwent!
De avond begon eigenlijk helemaal fantastisch - we werden thuis opgepikt door bekwame chauffeurs die ons nadien ook terug afzetten... Geef toe, Guy weet hoe je wijnvrienden echt verwent. Aangekomen kregen we eerst een mooie reeks Meursault Perrières 2004. Deze wijnen onderstrepen duidelijk de stelling dat de 1er Cru Perrières eigenlijk Grand Cru niveau is, met de Henri Boillot als topper.
Daarna gingen we verder met witte Bourgogne, met Grand Crus 2002 van de Montrachet heuvel. En deze reeks onderstreept een andere stelling: de boer maakt vaak het verschil, want dit is grotere terroir (ha ja, want Grand Cru). Een fles was gekurkt (OK, da's niet noodzakelijk de fout van de boer), maar er was een zeer prematuur geoxideerd exemplaar bij, en de andere twee kwamen niet in de buurt van de Meursault Perrières daarvoor.
Het ging verder met een verticale van een icoon uit Californië: Ridge Monte Bello. Zeer hoog niveau, met de 1992 als topper. De Bordeaux 1999 die daar achter kwam had het best niet makkelijk, maar nam met gretigheid de uitdaging aan. De twee wijnen uit Margaux (Margaux zelf en Palmer) domineerden, op korte afstand gevolgd door andere toppers als Lafite Rotschild en Pavie.
Had ik al gezegd dat Guy weet hoe hij zijn wijnvrienden moet verwennen? Proficiat Guy, en nog vele jaren! We kijken uit naar volgende verjaardagen :-)