Wijndiner Thomas - wijnen van de wapenstilstand en ander fraais

20/06/2013

Een mooie zomeravond met goed gezelschap, zeer lekker eten en een reeks prachtige flessen - dat is altijd fijn. En dit was zo'n avond, met vooral flink oude (en zelfs zeer oude) wijnen. De opener was al erg sterk - een complexe finesserijke Roederer Cristal 1990, prachtig op dronk. De Bâtard 1986 demonstreerde hoe heerlijk perfect gerijpte witte Bourgogne is - iets dat we niet meer vaak proeven met alle vrees rond premature oxidatie. De d'Auvenay was dan weer fantastisch in al zijn jeugdige kracht.
Dan kwam voor mij de wijn van de avond, een magistrale Musigny 1949 van Albert Bichot. Prachtig hoe zo'n oude wijn er perfect kan staan. De Clos de Tart 1976 was iets minder dan je van zo'n jaar in Bourgogne mag verwachten. De Latour 1918 was een belevenis in zijn historische context al is dit een moeilijk jaar in Bordeaux. De Mouton 1959 gaf wat discussie, maar was voor mij een heel mooie wijn. Ik was ook best blij dat ik de Musar blind herkende - te zoet om door te gaan als Bordeaux.
De 2 DRC's uit 1990 waren absolute topwijnen zonder enige twijfel. Sommigen hielden meer van de Echézeaux, maar voor mij had de Romanée-Saint-Vivant net iets meer complexiteit en ook nog toekomstige evolutie. Echte top.
De zoete afsluiters waren zeer indrukwekkend en ook historisch - na de Latour 1918 nu een echte topwijn uit dat andere wapenstilstandsjaar 1945: een ongelofelijke de Fargues, die de hoge reputatie van dat wijnjaar helemaal bevestigde. Tenslotte een erg complexe en intrigerende Verdelho Madeira uit... 1850. Een waar genoegen en perfecte afsluiter voor een prachtige avond.