Euryanthaine

Wanneer:
Waar:
Met wie:
27/05/2020
Thuis
Herwig, Guy, Vincent, Jozef, Ive, Jean-Paul, Thomas, Kristof, Michael, Michiel

Het vermaledijde Corona virus heeft er natuurlijk voor gezorgd dat wij een aantal maanden onze maandelijkse Euryanthe ontmoetingen moesten missen. Maar geen paniek, we hebben onze plan getrokken, en nog geen beetje.

Allereerst hadden we om de 2 weken een bijklets moment via Zoom, en ieder had iets lekkers in het glas. Da's al niet verkeerd, maar het moet beter kunnen. Op mijn vraag heeft Jean-Paul naar ieder een eenzelfde fles verstuurd, volledig omhuld zodat we dat samen via Zoom blind konden proeven. Leuk!

Maar de voorzitter zou de voorzitter niet zijn als hij dat niet nog even straffer ging maken. Hij heeft niet minder dan 100 kleine flesjes gekocht, dus 10 flesjes per Euryanthe lid, en heeft die genummerd en gevuld met een reeks wijnen uit zijn kelder... Behulpzame koeriers zorgden er voor dat ieder de flesjes mooi thuis kon ontvangen. En einde mei hebben we die dan samen via Zoom (blind natuurlijk) gedegusteerd en besproken. Hoe leuk is dat?

Het was een vrij eclectische collectie, beginnend met een mooie, gracieuze witte Hermitage van Chave, gevolgd door de zeldzame cuvée Haute Densité Criots-Bâtard-Montrachet van Hubert Lamy, die daar toch niet over kon. En ook de Ganevat vond ik persoonlijk beter dan de Lamy.

Op naar drie rode wijnen: de nog jonge Cheval des Andes 2016, een super Château Margaux 2007 en een nogal bizarre Dominique Laurent Latricières-Chambertin 1992, een speciale botteling die hij pas later uitbracht.

Natuurlijk sluit de voorzitter af met zoet! Maar niet de gebruikelijke oudere Sauternes, deze keer kwam het van overal een beetje, en alles was van een zeer mooi niveau. Vooral de Müller-Catoir Eiswein en de Valdespino El Cardenal Palo Cortado VORS vond ik top.

Wat een leuke avond was dat, en wat een verademing tijdens die gedwongen lockdown. Bedankt, voorzitter!

Proefnota's:

Jean-Louis Chave - Hermitage 1995
94
  >  
  >  
  >  
  >  
  >  
  ●  
 - 
Marsanne, Roussanne
Nogal sterke geur, wat oxidatieve toets, nootjes, pijnboom, hars, wit fruit, exotische toets, houttoets. De mond heeft een erg krachtige attaque, zeer volle expansie, mooie spanning en lengte, mooie afdronk. Complex.
Hubert Lamy - Criots-Bâtard-Montrachet HD 2013
93
  >  
  >  
  >  
  >  
  >  
  ●  
 - 
Chardonnay
Bourgogne toetsen, wit fruit met mineraliteit, fijne houttoets, zuiver, complex. De mond heeft een fijne maar krachtige attaque, blijft eerder strak in expansie, mooie spanningsboog, fijne afdronk.
Jean-François Ganevat - Les Vignes de mon Père 2008
94
  >  
  >  
  >  
  >  
  >  
  ●  
 - 
Savagnin
Oxidatieve neus, appel, wit fruit, houttoets, caramel, nootjes. De mond heeft een vrij strakke maar sterke attaque, saline toets, grote spanning en lengte, mooie afdronk.
Terrazas de Los Andes - Cheval des Andes 2016
92
  >  
  >  
  >  
  >  
  >  
  ●  
 - 
Malbec, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
Mooie complexe neus, ceder, donkerrood fruit, cassis, puur, moka, strak. De mond heeft een ronde, krachtige attaque, redelijke expansie, eerder fijne afdronk.
Château Margaux - Margaux 2007
95
  >  
  >  
  >  
  >  
  >  
  ●  
 - 
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot
Super Bordeaux neus, cedertoets, eucalyptus, rijpe cassis, kreupelhout, vanille, moka, peper, tabak, complex, klassiek en stijlvol. De mond heeft een fijne attaque, genoeg kracht, fijne expansie, groot gedragen lengte en zuivere afdronk. Heerlijk en prachtig.
Dominique Laurent - Latricières-Chambertin Sortie de Cave 1992
87
Neus vind ik nogal bizar, om niet te zeggen niet helemaal ok, verbetert wel in het glas, maar niet makkelijk. De mond heeft een strakke attaque met flinke zuren, niet heel veel expansie, wat ruwe tannines aan de achterkant. Matig.
Klein Constantia - Vin de Constance 2016
94
  >  
  >  
  >  
  >  
  >  
  ●  
 - 
Muscat de Frontignan
Fruitige neus, muskaat, fris, zoetig wit fruit, verleidelijk. De mond heeft een ronde, zoetige attaque, mooie expansie, mooie afdronk en lengte. Erg lekker.
Müller-Catoir - Haardter Herrenletten Riesling Eiswein 1994
96
  >  
  >  
  >  
  >  
  >  
  ●  
 - 
Riesling
Vrij complexe neus, bergamot, zuren, saline toets, zoute karamel, houttoets. De mond heeft een zoetige krachtige attaque, met genoeg zuren om te dragen, erg lange afdronk. Zoetige concentratie in de afdronk.
Valdespino - El Cardenal Palo Cortado VORS NV
96
  >  
  >  
  >  
  >  
  >  
  ●  
 - 
Palomino
Zoetige neus, nootjes, tertiair, balsamico, complex. De mond heeft een fijne maar krachtige attaque, grote expansie en lengte, zuivere afdronk. Mijne meug.
Valdespino - Coliseo Amontillado VORS NV
93
  >  
  >  
  >  
  >  
  >  
  ●  
 - 
Palomino
Een neus met volatiele toetsen, nootjes, hazelnoot, tertiair, rond. De mond heeft een zeer strakke attaque, vrij hard eigenlijk, droog in zijn expansie en afdronk, puur wel.